Сьогодні
Субота
20.04.2024
09:12

Цей день в історії України:
1668Петра Дорошенка обрано гетьманом об`єднаної України.
1919Чортківська офензива Української Галицької Армії.
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 46
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
















Головна » 2010 » Червень » 7 » Одеса спілкується українською
17:05
Одеса спілкується українською
Громадська організація «Одеса спілкується українською!», активісти інших організацій розпочали гуманітарну громадянську акцію, що має аналогічну назву.
  Метою акції є значне збільшення кількості одеситів, які спілкуються у службових питаннях та повсякденні українською мовою. Адже не секрет, що україномовних громадян в Одесі значно більше, ніж нам намагаються довести. Однак позиція певних партій та організацій у цьому питанні є явно деструктивною. Згадаймо, що навіть обласна адміністрація одноосібним рішенням свого керівника вийшла зі складу засновників єдиною в Одесі української газети «Чорноморські новини». Відверто кажучи, самі україномовні одесити часто ніби соромляться рідної мови, вважаючи за краще не виділятися із загалу й швиденько переходять на суржик, що у нашому місті вважається російською мовою.
  Першим етапом акції стало розповсюдження інформації про її проведення в мережі Інтернет та друкованих виданнях. Однодумцям було запропоновано поширити на платформах, власних сайтах. З перших днів оприлюднення інформації почалося доволі жваве коментування цього оголошення. До розповсюдження інформації одразу приєдналося більше 10 співтовариств у різних соціальних мережах. На жаль, не завжди читачі та коментатори навіть дотримуються елементарних вимог культурного спілкування.
  За словами координатора громадської акції «Одеса спілкується українською!» Антона Сокольчука, реакція деяких читачів була доволі жорсткою і брутальною, включно з нецензурними висловлюваннями. Звичайно, найбільше негативу виплеснула російськомовна аудиторія мережі, до того ж, навіть не з українських теренів. Але це й не дивно, зважаючи на стійке несприйняття нашими російськими «друзями» всього українського. До речі, багато росіян навіть не задумуються, що з сучасними темпами поширення у Російській Федерації ісламу, проблема зникнення державної мови у найближчі десятиріччя може гостро постати і в самій Росії. Така ж ситуація складається з китайською присутністю у Приморському краї. Інший аспект, що наближує сучасну українську ситуацію до російської історії. У XVIII – на початку XIX століть вищі кола російського суспільства спілкувалися винятково іноземними мовами – французькою та німецькою. Російська мова зберігалася завдяки селу, глибокій провінції. І якби не заходи російської інтелігенції – чи існувала б російська взагалі?
  Здивувала позиція деяких Інтернет-видань, які через невеликий проміжок часу вилучили зі своїх сторінок інформацію про акцію. Проте, незважаючи на всі негативи, певного розголосу акція вже набула.
  У планах громадської організації «Одеса спілкується українською!», після досягнення достатньої присутності в одеському та загальноукраїнському інформаційному полі, - проведення різноманітних флеш-мобів, виставок, інших культурних заходів. На думку організаторів, ця акція не повинна проходити стандартно – з агітаційними наметами та збиранням підписів. Значно більше користі буде від кожного українського слова, сказаного прибічниками заходу на вулиці, у транспорті, на роботі.
  Всі подробиці перебігу акції можна буде прочитати у блозі координатора за адресою http://asokol2010.hiblogger.net та на сторінках учасників. 

Джерело: "Чорноморські новини".

Переглядів: 941 | Додав: Ведослав | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: