Сьогодні
П`ятниця
26.04.2024
12:11

Цей день в історії України:
1668Петра Дорошенка обрано гетьманом об`єднаної України.
1919Чортківська офензива Української Галицької Армії.
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 46
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
















Головна » 2010 » Червень » 13 » Не викидаймо їх з нашого життя
07:45
Не викидаймо їх з нашого життя
2010-ій – Міжнародний рік біорізноманіття

  2 червня стартувала нова інформаційно-просвітницька кампанія, що має назву «Ми вирізаємо їх з нашого життя», організована всеукраїнською громадською організацією «Асоціація природоохоронних територій України» та підтримана Організацією Об`єднаних Націй. Вона триватиме до кінця року.
  З цією кампанією Україна приєднується до більш ніж ста держав, які проводять громадські та медійні заходи на підтримку Міжнародного року біорізноманіття. Її суть полягає в демонстрації на бігбордах та сітілайтах у найбільших містах України – Києві, Одесі, Донецьку, Дніпропетровську, Харкові, Запоріжжі та Львові, а також вздовж головних автошляхів – п`яти образів: бурий ведмідь, зубр, беркут, морський коник та першоцвіт борошнистий. Всі вони – живі істоти, яких залишилося дуже мало або які майже зовсім зникли з природи України.
  «Червона книга України» за останні 15 років потовщала майже на третину. Тварини, рослини, гриби, риби, амфібії вимирають прискореними темпами. Але цей факт залишається поза свідомістю громадян країни. Українці не знають, що втрачають.
  Виступаючи перед журналістами, директор представництва програми розвитку ООН в України Рікарда Рігер сказала, що біорізноманіття оточує нас повсюдно, тому ми легко забуваємо про нього і про те, що ми також становимо частку біорізноманіття і не зможемо жити окремо від нього. У нас у всіх лише одна планета. Ми маємо забезпечити, щоб спосіб, в який ми живемо та розвиваємося як суспільство, відповідав потребам збереження відповідного балансу між екосистемами світу. Вона висловила сподівання, що кампанія «Ми вирізаємо їх з нашого життя» приверне увагу українського суспільства до краси вітчизняної природи та важливості її збереження. Рікарда Рігер закликала представників українських ЗМІ відігравати провідну роль у підвищенні громадської обізнаності щодо питань втрати біорізноманіття та впливу цього процесу на глобальну зміну клімату.
  «Біологічне різноманіття – це поняття економічно-фінансове; натуральні одяг, ліки, їжа, будинок – це все біорізноманіття. Чим воно багатше, тим багатше країна. Заповідна території – майбутнє нашої країни, наших дітей, бо саме природно-заповідний фонд є каркасом для збереження рідкісних видів тварин та рослин», - говорить Микола Стеценко, перший заступник начальника Державної служби заповідної справи України, президент всеукраїнської громадської організації «Асоціація природоохоронних територій України», - Природоохоронні території сьогодні є тим острівцем безпеки, на якому рідкісні рослини і тварини можуть вижити. За останні 15 років територія природоохоронних територій у світі збільшилася вдвічі. Україна теж збільшила свій природно-заповідний фонд майже в три рази. Але цього замало: площа заповідних земель на одну людину в Європі становить 2200 квадратних метрів, а в Україні – лише 570».
  Організатори сподіваються, що тварини і рослини, які «прийдуть» на наші вулиці, спонукатимуть українців краще захищати біорізноманіття своєї країни.
  Організація Об`єднаних Націй проголосила 2010-й Міжнародним роком біорізноманіття. Це зроблено для того, щоб підвищити рівень громадської обізнаності про стан екології, а також ширше залучити людей, особливо молодь, до активного захисту усіх форм життя на Землі. Впродовж усього року провадитимуться різноманітні заходи з поширення інформації, сприяння захисту біорізноманіття та заохочення урядів, організацій, громадян до безпосередньої участі в їхніх акціях, спрямованих на популяризацію проблеми втрати біорізноманіття, та впровадження конкретних заходів з метою скорочення цих втрат.
  Під біологічним різноманіттям розуміється широке розмаїття варіацій рослин, тварин та мікроорганізмів. Науковці визначають, що зараз існує близько 13 мільйонів цих видів. Захист біорізноманіття цілком відповідає власним інтересам людей, адже саме біологічні ресурси є фундаментом, на якому ми будуємо власну цивілізацію. Кожен з нас – невід`ємна частка природи, наша доля тісно пов`язана з великою кількістю екосистем. Кисень, яким ми дихаємо, надходить від океанського планктону та лісів. Наше харчування – це фрукти та овочі, які запилювались бджолами, злаки, риба та м`ясо диких і сільськогосподарських тварин. Вода, яку ми п`ємо, є частиною гігантського циклу, що охоплює людей, дощові хмари, опади, льодовики, ріки, моря та океани.
  На цій планеті ми є сусідами одночасно з 13 мільйонами різних видів рослин, тварин та бактерій. Це унікальні природні багатства, безцінний скарб, який є фундаментом нашого добробуту.

  Сьогодні різноманіття знищується діяльністю людини. Вирубка лісів, інтенсивне землеробство, надмірне виловлювання риби, забруднення навколишнього середовища відходами і багато інших факторів людської діяльності руйнують світ природи. Ми можемо зупинити ці втрати. Міжнародний рік біорізноманіття – час, коли ми повинні це довести.

Джерело: "Чорноморські новини".

Переглядів: 957 | Додав: Ведослав | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: